Logo Tuinberegeningaanleggen.nl

Waterput als waterbron

Tuinberegening aansluiten op uw waterput

Voordelen van een waterbron in de tuin:

Een waterbron bij u in de tuin?

Een eigen waterput in de tuin heeft voordelen, het water kost niets én is beter voor uw tuin. Grondwater (mits niet vervuild) bevat essentiële mineralen voor het groen in uw tuin.

Wanneer is een eigen bron in de tuin eigenlijk interessant?

Een eigen waterbron is qua investering eerder interessant dan u van tevoren denkt! In de regel ligt deze grens bij een perceel oppervlak van 300 m².

 • Is uw perceel kleiner dan 300 m² dan is het niet direct rendabel een aparte waterbron plus bijbehorende onderdelen te installeren. Kraan- of leidingwater is dan de beste optie.
 • Is uw perceel groter dan 300 m² dan is het de investering waard. Het is dan binnen 3 jaar goedkoper om water uit de grond te halen. De investering die het vraagt in combinatie met de kosten voor de stroom verdient u vanzelf terug.
 • Een waterbron maken, hoe werkt dat?

  Er zijn twee manieren om bronnen te maken

  Spuitboring

  Bij spuitboring wordt gebruik gemaakt van een spuitlans. Deze spuit water onder hoge druk in de grond en maakt hiermee de bron. Dit kan tot een diepte van ongeveer 15 meter.

  Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd wordt een zogenaamde filterbuis en mantelbuis geplaatst. Onderin wordt filtergrind gestort zodat er geen goede watertoevoer kan blijven richting de filterpijp.

  Een spuitboring is relatief goedkoop, maar de bronnen zijn minder stabiel en kunnen eerder droogvallen.

  Bronboringen

  Bij bronboringen is er een verschil tussen het handmatig slaan van een bron, dit kan tot 0 meter. Of middels een hydraulische opstelling.

  Bij handwerk wordt er een stuk handmatig geboord en verder gepulsd. Bij een hydraulische opstelling wordt er echt met boren / boorkoppen gewerkt.

  Omdat je bij bronboringen exact weet hoe diep je bent en met speciale boormantels werkt voordat je de filterbuis en mantelbuizen plaatst, blijft deze put vaak beter water geven over een langere periode.

  Ijzer of roest in het water

  Overal in de grond kan roest voor komen. Soms niet zo diep, op 3 meter of 7 meter maar ook op 25 of 35 meter. Als bij de buren er roest op 7 meter zit, kan het water uit de bron bij u toch helder zijn op 7 meter.

  Er zijn voor ijzer of roest in het water meerdere oplossingen of mogelijkheden:

  • Wij sproeien altijd van het huis of bestrating af
  • Ontijzeringsinstallatie
  • Pomp het water op en haal d.m.v. zuurstof roest uit het water
  • Sproei rondom het huis met leidingwater

  * Wij voeren zelf grond / pulsboringen uit tot maximaal 10 meter diep. Blijkt het nodig om dieper te boren schakelen wij een extern, geaccrediteerd bedrijf in.